Tips voor uw huis als het buiten vriest

De winter is in volle gang en de temperatuur schiet onder nul. Sneeuw, ijs, koude wind... Om het lekker warm in huis te krijgen én te houden en de effecten van koud weer te voorkomen, kunt u zelf een aantal maatregelen nemen. Wij helpen u op weg.Tip: Voorkom een bevroren waterleiding

Daalt de temperatuur onder nul? Dan hopen we natuurlijk dat de vorst aanhoudt en dat we de schaatsen uit het vet kunnen halen. Maar strenge vorst kan ervoor zorgen dat de waterleiding bevriest. De radiator blijft dan koud en u kunt zonder water komen te zitten. Dit ongemak kunt u gelukkig zelf voorkomen! Dit doet u door de buitenkraan goed af te sluiten voordat het gaat vriezen.

Tip: Sluit ventilatierooster in de gevel

In de zomer is het fijn om te ventileren onder de vloer. Het water onder de grond verdampt en zorgt daarmee voor een koele vloer. In de winter is dit een ander verhaal. Als het water in de winter blijft verdampen, zorgt dat juist voor een koude vloer. Als u dan de verwarming  aan hebt, verbruikt u veel meer energie met als gevolg hogere stookkosten. Daarnaast kan de vorst schade brengen aan de leidingen. Vloerisolatie verliest in het algemeen zijn werking door de koude condens. Heel belangrijk dus om het ventilatierooster in de gevel dicht te doen.

Tip: Smeer uw huisslot in

Na een lange werkdag of koude fietstocht wilt u snel weer de warmte van uw huis in, maar elke keer loopt u tegen dat stroeve huisslot aan. De sleutel is lastig om te draaien of wil zelfs helemaal niet draaien. Dat horen we veel! Gelukkig is daar een snelle en makkelijke oplossing voor. Koop bij de bouwmarkt een bus ‘WD-40 multispray’ en spuit de olie met behulp van het rode rietje in het slot. Als het goed is, merkt u meteen dat de sleutel weer soepel draait. Zo zit u gauw weer lekker warm binnen!

Wist u dat…. als een leiding bevriest, u kunt proberen om te ontdooien met een föhn? Als dit niet werkt, schakel dan altijd hulp in.

Overzicht