Tooltip content here Menu

Zo zorg je met een groene tuin voor een koel huis

Geplaatst op maandag 5 augustus 2024

Het klimaat verandert. Er is meer wateroverlast door stortbuiten en in de zomers wordt
het steeds warmer. Wist je dat je tuin ook invloed heeft op de temperatuur binnen?
Met deze tips houd je de warmte buiten en blijft je huis lekker koel. En je hoofd ook!

Tip 1: Zorg voor schaduw

Natuurlijke zonwering zoals bomen, leibomen, struiken en pergola’s bedekt met planten kan helpen om direct zonlicht te blokkeren en de temperatuur te verlagen. Wanneer je zonwering aan de kozijnen of buitenmuur wilt aanpassen, kun je toestemming vragen via het aanvraagformulier.

Ben je op zoek naar betaalbare planten? Op een plantjesmarkt vind je vaak betaalbaar groen. Of ruil stekjes met de buren. Veel planten zijn makkelijk te stekken en zo hoef je geen nieuwe planten te kopen.

Tip 2: Tegels wippen

Veel mensen houden van een tuin met weinig onderhoud. Maar tegels houden veel warmte vast. Vervang tegels daarom door onderhoudsarm groen zoals siergrassen, bodembedekkers of vetplanten. Zo loopt het regenwater ook beter weg. Via de website nk-tegelwippen.nl vind je meer informatie over het vervangen van tegels in je tuin.

Weet je niet waar je de oude tegels uit de tuin moet laten? De Tegeltaxi helpt je snel van jouw oude tegels af. Kijk daarvoor op de site van jouw gemeente.

Tip 3: Regenton

In de zomer regent het minder vaak, maar wel harder. Daardoor ontstaat wateroverlast. Met een regenton help je voorkomen dat putten overstromen. Met het water uit de ton kun je je tuin sproeien. Wil je een regenton? Vraag daarvoor dan eerst toestemming aan Wierden en Borgen. Ook dit kan via het aanvraagformulier.

Bron: dit artikel komt uit de Op Stee van juni 2024.

Tuin met veel planten en bloemen
Huurder raakt plantje aan op pergola