Wierden en Borgen werkt hard aan het versterken van woningen om ervoor te zorgen dat jouw huis stevig en veilig is. Peter Godlieb, programmamanager Aardbevingen, vertelt meer over dit belangrijke
werk. “Een deel van onze woningen staat in het aardbevingsgebied. In principe zijn alle woningen een keer opgenomen om te kijken of deze nog stevig en veilig genoeg zijn”, legt Peter uit. “Nationaal Coördinator Groningen (NCG) doet de opnames en beoordeelt vervolgens of een woning veilig genoeg is bij een aardbeving of niet.”
Als uit deze beoordeling blijkt dat een huis voldoet aan de veiligheidsnorm, hoeft hier verder niks te gebeuren. Een andere uitkomst kan zijn dat de woning versterkt moet worden. “Versterken gaat niet over schade. Een gebouw kan weinig schade hebben, maar toch versterkt moeten worden”, vult Peter aan.
Voor een deel van de woningen is de beoordeling vanuit NCG al bekend. “Zo kan een oplossing zijn dat we het dak voorzien van nieuw dakhout, zodat hij stevig genoeg is. Of het vastzetten van de binnenmuren aan de verdiepingsvloer zodat de muur bij een aardbeving niet omvalt. En in sommige gevallen is het advies om het huis te slopen en een nieuwe woning te bouwen.”
Zodra het advies vanuit NCG bekend is, wordt er direct actie ondernomen. “Hierdoor hebben we de afgelopen jaren al heel wat woningen versterkt en sloop-nieuwbouw projecten afgerond. Toch is dat nog niet voor alle woningen het geval. Bij een deel van de woningen moet NCG nog een advies geven. Pas na dat advies kunnen wij de huurder zelf ook meer duidelijkheid geven.”
“Voor gebouwenblokken ondernemen we pas actie zodra het laatste huis in het blok een beoordeling heeft. Zo zorgen we ervoor dat de versterking zorgvuldig en efficiënt verloopt. Het doel van het kabinet is om de versterking in 2028 af te ronden. Tot die tijd zetten wij alles op alles om de versterkingsopgave bij ons zo soepel mogelijk te laten verlopen.”
Ben je benieuwd hoe het er nu voor staat? Klik op de overzichtskaart hiernaast voor een uitgebreid overzicht van de voortgang en de plannen per dorp.
Bron: dit artikel komt uit de Op Stee van juni 2024.