Tooltip content here Menu

Uitkering overlastvergoeding huurders in aardbevingsgebied

Geplaatst op woensdag 4 september 2024

Huurders van Wierden en Borgen die tussen 1 januari 2015 en 2 mei 2023 een woning in het aardbevingsgebied huurden die op dat moment werd versterkt of gesloopt krijgen een overlastvergoeding van 740 euro. Zij krijgen de vergoeding omdat ze mogelijk overlast hebben gehad van deze versterking of sloop/nieuwbouw. De eenmalige vergoeding komt uit maatregel 12b van Nij Begun. Nij Begun is de kabinetsreactie op de parlementaire enquête om Groningen herstel en perspectief te bieden. 

Om het verschil tussen eigenaren en huurders in het aardbevingsgebied gelijk te trekken heeft het kabinet deze maatregel ingevoerd. Het bedrag bestaat uit een overlastvergoeding van 710 euro en een opnamevergoeding van 30 euro. Deze huurders ontvangen dit bedrag automatisch op hun rekening. Zij hoeven hiervoor geen aanvraag in te dienen. Huurders die dit betreft, ontvangen dit najaar een brief van Wierden en Borgen met meer informatie.

Huurder geweest, maar inmiddels verhuisd?

Woonde je in de periode tussen 1 januari 2015 en 2 mei 2023 wel in het aardbevingsgebied in een woning van Wierden en Borgen én ben je inmiddels verhuisd en huur je niet meer bij Wierden en Borgen? Dan kan je de vergoeding bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aanvragen.

Veelgestelde vragen

Ik heb deze vergoeding al eerder ontvangen, maar kreeg toen een bedrag van €610. Heb ik nu met terugwerkende kracht recht op het verschil?  

Ja. Neem hiervoor contact op met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Ik heb geen brief gekregen, want ik ben verhuisd, maar heb wel overlast ervaren. Heb ik nu recht op de vergoeding?  

Je hebt recht op een vergoeding als u tussen 1 januari 2015 en 2 mei 2023 een woning in het aardbevingsgebied huurde die op dat moment werd versterkt.

Als de huurder vanwege schulden een bewindvoerder heeft die geldzaken verzorgt. Hoe gaat het dan?

De vergoeding wordt overgemaakt op de bankrekening waar maandelijks de huur van wordt betaald. Als het bankrekeningnummer van de bewindvoerder is, wordt het daarnaar overgemaakt. In overleg met de huurder maakt bewindvoerder de vergoeding over naar de hoofdhuurder.