Aan de Kerkstraat in Hoogkerk gaat het dak eraf! Wierden en Borgen verbetert hier 10 twee-onder-een-kap-woningen. Mevrouw Lina Kuipers (82) is een van de bewoners. We spreken haar samen met opzichter Wietse Koezema van Wierden en Borgen.
Lina Kuipers woont met haar man Piet al 32 jaar in de Kerkstraat. Het echtpaar woont er prettig, maar het dak van hun woning – een dak met één schuin vlak – is al een paar jaar in slechte staat. “Er zitten scheuren in”, vertelt mevrouw Kuipers. “Vaak dacht ik: oei, dadelijk komt het plafond in de slaapkamer naar beneden. Ook mijn man was ongerust.”
Bij de woningen van de buren in hun rijtje is het dak ook niet goed. “Dat kon zo niet langer”, vertelt Wietse Koezema. “Twee jaar geleden plaatsten we steunpalen in de slaapkamers om de daken te ondersteunen. Een tijdelijke oplossing. We begrepen dat er meer moest gebeuren. Eerst zochten we uit hoe de schade was ontstaan. Daarna maakten we een plan. We wilden in ieder geval bij alle woningen het dak vervangen.”
“Ook besloten we ook om bij de meeste woningen de badkamer, het toilet en de keuken te verbeteren”, zegt Wietse. “En om de woningen duurzamer te maken krijgen ze ook mechanische ventilatie, een nieuwe ketel en zonnepanelen. Door alles tegelijk te doen hebben de bewoners maar één keer overlast.” “Eerst dacht ik: ik moet het nog maar eens zien”, reageert mevrouw Kuipers. “Het had al zo lang geduurd allemaal. Maar deze zomer startte de bouw toch echt. Yes, dacht ik!”
Het project is halverwege. Bouwbedrijf Rottinghuis werkt aan twee woningen tegelijk. De bewoners verhuizen tijdelijk naar een wisselwoning. Het echtpaar Kuipers is nu aan de beurt. Verhuizen is best heftig, vindt mevrouw Kuipers. “Ik heb wel 50 dozen ingepakt, ik was er moe van. Gelukkig regelde Wierden en Borgen verhuishulp. Als er iets was, konden we het altijd vragen. Heel prettig. Vannacht was onze eerste nacht in de wisselwoning. We hebben heerlijk geslapen.”
Wierden en Borgen doet het project samen met de huurders. “Op een informatieavond hebben ze ons de plannen duidelijk uitgelegd”, zegt mevrouw Kuipers. “En we mochten onze mening geven. Geweldig vind ik dat. Mijn man en ik zouden eerst een andere wisselwoning krijgen, maar die woning zagen we niet zitten. Er waren te veel trappen. Gelukkig is er naar ons geluisterd. Ook over de kleur van de tegels en de keuken die we straks krijgen, mochten we meedenken. Het wordt grijs, daar hou ik van.” “Wij vinden de mening van onze huurders belangrijk”, reageert Wietse. “Het is hún thuis.”
Natuurlijk gaan er soms dingen anders dan verwacht. “De zonnepanelen zijn bijvoorbeeld pas volgend voorjaar leverbaar”, vertelt Wietse. ”Ook is er in het eerste huizenblok een verkeerd raamkozijn geplaatst. De gordijnen die de huurder had gekocht, passen niet. De aannemer regelt nieuwe gordijnen.” Eind februari 2023 moeten alle woningen klaar zijn. “Als ons dak er volgende week af gaat, maak ik foto’s voor de kinderen”, besluit mevrouw Kuipers. “Prachtig lijkt me dat, een mooi gezicht. Eindelijk gaat het gebeuren!”
Bron: Dit artikel komt uit de Op Stee van december 2022.