Elke week gaan wijkbeheerder Harrold en gebiedsconsulent Annelies een middag samen de buurt in. Hun missie is helder: zorgen dat huurders prettig wonen en ze helpen waar nodig. Maar wat doen ze precies tijdens zo’n buurtronde?
“We letten op alles wat invloed heeft op de leefbaarheid: is het groen netjes, ligt er zwerfafval, of zijn er verwaarloosde tuinen?” vertelt Harrold terwijl ze de buurt in lopen. “We gaan altijd zonder vast plan op pad. We weten niet wie we tegenkomen of wat we vinden. Dat maakt het juist waardevol. Ondertussen ziet hij een woning waar geklust wordt. “Dat ziet er weer netjes uit!”, complimenteert Harrold de bewoner. Hij knoopt een praatje aan over het wonen in de buurt.
Even verderop zien we een slecht onderhouden tuin. “Dat kan een teken zijn dat er meer aan de hand is”, vertelt Annelies. Ze belt aan en legt uit waarom ze aan de deur staat. Ze worden uitgenodigd om binnen te komen. Aan de keukentafel vraagt Harrold aan de huurder hoe het komt dat de tuin verwaarloosd is. Al snel blijkt dat persoonlijke problemen een grote rol spelen. We bespreken of er al hulp is en of dat genoeg is.
Na een fijn gesprek laat Harrold zijn telefoonnummer achter. Annelies spreekt af om de huurder in contact te brengen met De Kwajongens. Dit is een initiatief dat jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt. “Ze zijn geen hoveniers, maar ze helpen graag bij het opknappen van tuinen.” Harrold voegt hieraan toe: “Wanneer bewoners denken dat ze baat kunnen hebben bij dit soort hulp, kunnen ze altijd contact opnemen met ons of de wijkbeheerder. We zorgen dan voor het contact met de Kwajongens.” Nadat we afscheid hebben genomen, legt Annelies uit dat het ook kan voorkomen dat iemand geen hulp wil. “Dat is prima. Maar als we ons echt zorgen maken, moeten we actie ondernemen. Gelukkig komt dat weinig voor.”
Terwijl we verder lopen, vertellen Harrold en Annelies dat het onderlinge contact tussen bewoners in de ene wijk veel sterker is dan in de andere. “We helpen graag om bewoners meer met elkaar in contact te brengen,” zegt Annelies. “We hebben bijvoorbeeld buurtkastjes geplaatst waar bewoners boodschappen in kunnen zetten of uithalen. Het is een simpel maar effectief idee dat onderlinge steun bevordert.”
Harrold wijst naar grof vuil bij een woning. “We organiseren ook milieustraten, waar bewoners hun afval kunnen brengen en elkaar ontmoeten. Aan het eind van de dag zijn de containers vol en hebben veel bewoners gezellig gekletst.” Heeft een bewoner een idee om de buurt gezelliger te maken? Harrold en Annelies kijken dan of ze kunnen helpen. “We hebben bijvoorbeeld ontmoetingsplekken en bloementuinen aangelegd,” vertelt Annelies. “We betrekken de bewoners bij de plannen, zodat het echt iets wordt waar de hele buurt van profiteert.”
Het werk van Harrold en Annelies stopt niet bij het signaleren van problemen; ze zorgen ervoor dat er iets gebeurt. “We willen dat mensen zich gehoord en gezien voelen”, benadrukt Harrold. “Daarom gaan we graag in gesprek en bieden we praktische hulp aan.”
Annelies voegt toe: “Het mooiste aan ons werk is dat we echt iets kunnen betekenen voor de bewoners. Het gaat niet alleen om problemen oplossen, maar ook om het opbouwen van een goede band met de mensen in de buurt. We willen dat iedereen weet dat Wierden en Borgen er is om hen te ondersteunen.”