Zelf klussen

Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen naar uw eigen wensen. Dit soort aanpassingen noemen we Zelf Aangebrachte Voorzieningen of veranderingen (ZAV). Veel aanpassingen hoeft u alleen maar bij ons te melden. Voor meer ingrijpende aanpassingen heeft u vooraf onze toestemming nodig.

Vraag en antwoord

Ik wil graag een extra stroomvoorziening, stopcontact, voor een scootmobiel, kan dat?

Een scootmobiel wordt gezien als een vervanging van de fiets. Deze kunt u, indien mogelijk, plaatsen in de berging. Deze is meestal voorzien van een stroomvoorziening. Wilt u elders een stroomvoorziening voor uw scootmobiel dan dient u deze schriftelijk aan te vragen.

Hoe doe ik een aanvraag zelf klussen?

Lees voordat u een aanvraag doet eerst de folder verbouwen naar eigen wens. Hierin leest u alles over toestemming vragen, wat u zelf mag doen en waarvoor u een vakman nodig heeft. Een aanvraag voor een klus doet u door het aanvraagformulier zelf klussen in te vullen en aan ons te verzenden.

Mag ik een kattenluik in mijn woning aanbrengen?

U moet hier toestemming voor vragen aan Wierden en Borgen. De aanvraag is een zelf aangebrachte verandering. Dit kan via aanvraagformulier zelf klussen.

Als u toestemming heeft gekregen voor het kattenluik gelden de volgende voorwaarden:

  • Plaatst u het kattenluik in een deur en gaat u verhuizen? Dan kunt u vragen of de nieuwe huurder het kattenluik wil overnemen.
    Wil de nieuwe huurder dit niet? Dan moet u de deur (laten) vervangen.
  • Plaatst u het kattenluik in een muur? Ook dan kunt u vragen of de nieuwe huurder het kattenluik wil overnemen.  
    Wil de nieuwe huurder dit niet? Dan moeten de stenen opnieuw ingemetseld worden. Dit is vaak goedkoper dan het vervangen van de deur. 

Wilt u meer weten over zelf aan te brengen veranderingen? Lees dan de folder verbouwen naar eigen wens.

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in mijn woning?

Voor sommige klussen hebt u geen toestemming nodig. Voor een aantal klussen wel. In de folder verbouwen naar eigen wens leest u wanneer u wel of geen toestemming nodig hebt. Heeft u toestemming nodig voor een klus? Gebruik dan het aanvraagformulier zelf klussen.

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Gaat het om bouwkundige verandering in of aan uw woning? Dan moet u die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. De vakman kan deze aanleveren. Stuurt u dat dan aan ons op. Meer informatie leest u in de folder verbouwen naar eigen wens.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

Na ontvangst van uw aanvraag krijgt u binnen 2 werkdagen een reactie van ons. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt eerst een medewerker van ons langs. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag.

Ik ga een nieuwbouwwoning huren. Mag ik zelf een nieuwe keuken plaatsen?

Wij leveren nieuwe woningen altijd op met een standaardkeuken. Wilt u een andere keuken plaatsen? Dan heeft u toestemming van ons nodig. Hiervoor kunt u een aanvraag bij ons doen. Vult u hiervoor het aanvraagformulier zelf klussen in.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan en geen toestemming gevraagd. Wat kan ik doen?

U kunt alsnog een aanvraag bij ons doen. Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen verwijderen als u verhuist. Meer informatie leest u in de folder verbouwen naar eigen wens.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Nee, u bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van de aanpassingen die u zelf aanbrengt. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening.

Ik wil graag een verhoogd toilet, wandbeugels of een douchestoel. Kan ik dit bij jullie aanvragen?

Een verhoogde toiletpot vergoedt de Wmo niet. U kunt een verhoogde toiletpot aanschaffen in een sanitairwinkel. Dit is vele malen goedkoper dan dat wij het voor u doen. U bent dan eigenaar van de nieuwe toiletpot en mag deze bij verhuizing meenemen. U moet er wel voor zorgen dat de oude (of een standaard) pot weer teruggeplaatst wordt.

Wandbeugels en losse douchestoelen kunt u kopen bij een bouwmarkt of thuiszorgwinkel. Wilt u ze door ons laten aanbrengen? Dan betaalt u de kosten voor het plaatsen zelf. Wij vertellen u vooraf wat het kost.

Voor welke bouwwerken heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u vooraf toestemming van ons nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. Meer informatie leest u in de folder verbouwen naar eigen wens.

Informeer zelf bij  uw gemeente of u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente. Heeft u een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) betaalt u zelf. U mag pas beginnen met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Ik wil graag zo lang mogelijk in mijn woning blijven wonen. Kan ik mijn woning (laten) aanpassen?

Heeft u als gevolg van ouderdom of een lichamelijke beperking moeite om in uw woning te blijven wonen? Dan kunt u bij het Wmo-loket van uw gemeente een aanvraag doen voor een aanpassing. Kijk voor meer informatie op de website van uw gemeente of neem contact op met uw gemeente.

Wat gebeurt er met mijn zelf aangebrachte veranderingen als ik ga verhuizen?

Als u de huur opzegt, plannen wij een afspraak voor een voorinspectie. Bij deze inspectie geven wij aan welke veranderingen u mag laten zitten en welke u moet verwijderen. In sommige gevallen kunt u met de nieuwe huurder afspraken maken over overname. Meer informatie staat in de folder verbouwen naar eigen wens.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Nee, dat mag niet. Wierden en Borgen geeft geen toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen. Reden is onder andere dat het lastiger wordt voor ons om mogelijke daklekkages op te kunnen lossen. 

Ik heb zelf geklust in mijn woning. Nu ga ik verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassing?

In bijzondere gevallen komt u in aamerking komen voor een vergoeding. Meer informatie en de voorwaarden leest u in de folder verbouwen naar eigen wens.

Ik ga zelf klussen, kan ik een vergoeding krijgen?

Nee, u krijgt van ons nooit een vergoeding als u zelf gaat klussen. In bijzondere gevallen komt u in aanmerking voor een vergoeding als u gaat verhuizen. Meer informatie en de voorwaarden leest u in de folder verbouwen naar eigen wens.

Ik wil graag zonwering plaatsen bij mijn woning, mag dat?

Het plaatsen van een zonwering valt onder een zelf aangebrachte voorziening. Een aanvraag voor een klus doet u door het aanvraagformulier zelf klussen in te vullen en aan ons te verzenden. Als u toestemming heeft gekregen van ons mag u de zonwering plaatsen.

Ik wil graag een inductie kookplaat plaatsen. Moet ik dit aanvragen?

Om te kunnen koken op inductie is er een aparte krachtstroom groep nodig in de meterkast. Hiervoor heeft u wel toestemming van ons nodig. Het aanbrengen van een extra groep moet u laten uitvoeren door een erkend installatiebedrijf. De kosten zijn voor u zelf. Meer informatie leest u in de folder https://www.wierdenenborgen.nl/media/1056/verbouwen-naar-eigen-wens-zav-brochure.pdf . Een aanvraag kunt u doen door het aanvraagformulier aanvraagformulier zelf klussen in te vullen.

Ik wil graag een extra stopcontact in de woning. Kan dat?

Dat kan. Hiervoor heeft u wel toestemming van ons nodig. Het aanbrengen van een extra stopcontact, bijvoorbeeld in de meterkast, moet u laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman. De kosten zijn voor u zelf. U kunt bij een erkend installatiebedrijf of gediplomeerd vakman een offerte opvragen. Meer informatie leest u in de folder verbouwen naar eigen wens. Een aanvraag kunt u doen door het aanvraagformulier zelf klussen in te vullen.

Mag ik airco in de woning aanbrengen?

Hiervoor heeft u toestemming van ons nodig. U kunt dit aanvragen via het aanvraagformulier zelf klussen. Airco aanbrengen in de woning wordt niet zonder meer goedgekeurd in verband met mogelijke geluidsoverlast. Daarnaast is het in meerdere woningen niet mogelijk om door de gevel te boren.