Energiebespaartips
- Home
- Ik huur
- Mijn woning
- Verduurzaming woningen
- Energiebespaartips
Wat kan je allemaal doen om energie te besparen?
Op deze pagina geven we je graag een aantal belangrijke tips.
Zo kan je bekijken hoeveel elektriciteit, gas en water je gebruikt. Bijvoorbeeld om te koken, tv te kijken en de verwarming aan te zetten.
Je kan je meterstanden bijhouden door de meterstanden in de meterkast eens in de zoveel tijd op te schrijven. Je kan ook een gratis app gebruiken. De meeste energieleveranciers hebben er één. Kijk hiervoor op de website van jouw energieleverancier.
Zo snap je beter hoe en waarop je kunt besparen. Als je het een tijdje doet, zie je dat je door bijvoorbeeld korter te douchen en je deuren achter je dicht te doen, je energierekening daalt. Dan kan besparen zelfs een beetje leuk worden. Of een wedstrijdje met jezelf of je huisgenoten opleveren.
Heb je kamers in je woning die je minder vaak gebruikt? Dan kan je hier de verwarming vaker uitzetten. Let op! Dit betekent niet dat je deze kamers nooit moet verwarmen. Als je de verwarming nooit aanzet, kunnen er vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Dit is niet goed voor je gezondheid. Blijf daarom ook altijd ventileren.
Het kan onlogisch voelen om te ventileren wanneer het koud is buiten. Omdat je hiermee ook kou binnenlaat. Toch is het is erg belangrijk om goed te ventileren. Wat is goed? Ventileer vooral tijdens het slapen, douchen en koken. Zo verschoon je de lucht in de woning. Dan wordt de lucht minder vochtig. Drogere lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Zo bespaar je energie. En: schone lucht in je huis is belangrijk voor een goede gezondheid.
Zo ontsnapt er minder warme lucht. Hou er ook rekening mee dat er veel warmte ontsnapt via het trapgat. Want warme lucht trekt naar boven. Makkelijke tip: Hang een gordijn op om dit te voorkomen.
Via je ramen gaat veel warmte verloren. Hang daarom gordijnen voor je ramen. Doe ze dicht als het donker wordt. Tip: Zorg dat je gordijnen niet over je radiatoren hangen. Want dan houden ze de warmte tegen.
Zo kunnen ze goed hun warmte goed verspreiden. Zet dus je meubels een stukje van je radiator af. Dan kan de warme lucht beter in de kamer komen.
Een radiatorventilator verplaatst de warme lucht sneller door je woning. De ventilator staat aan zodra de radiatoren warm worden. Hierdoor wordt je woning sneller warm en is er minder energie nodig om je woning op te warmen. Je besparing hangt natuurlijk af van je stookkosten, maar kan flink oplopen.
Zo zorg je ervoor dat alle warmte die de radiatoren afgeven, in je woning blijft. De warmte ontsnapt hierdoor minder snel via je buitenmuur. Je kunt deze folie kopen bij de bouwmarkt. Tip: Op YouTube staan instructiefilmpjes over hoe je de folie kunt plaatsen.
Maken de leidingen een borrelend geluid of worden de radiatoren niet goed warm? Check dan de waterdruk van je cv-ketel. Is deze lager dan 1.5 bar? Dan is het tijd om de cv-ketel te ontluchten. En de cv-installatie bij te vullen. Dan werkt je installatie weer goed. Dit kan je zelf doen. Onze FAQman leg je uit hoe!
Een borrelende of niet helemaal warme radiator kan ook komen door lucht in de leidingen. Dit los je op met het ontluchten van de radiatoren. Hoe je dit zelf doet? Onze FAQman legt het uit.
Heb je kieren en gaten waar koude lucht door naar binnen komt? Neem dan contact met ons op voor een reparatieverzoek. We maken een afspraak met je om langs te komen en deze kieren en gaten te dichten.
Als je je cv-ketel helemaal uitzet, kan je in de winter vocht en schimmel in je woning krijgen. Dat is erg slecht voor je gezondheid. Bovendien kunnen de leidingen in je woning bevriezen. Of je cv-ketel kan kapotgaan. Dus dan heb je ook nog schade aan je huis. Of aan je eigen spullen.
Hierdoor kan je storingen krijgen. Of je cv-ketel doet het niet meer goed. Als een cv-ketel niet goed werkt, dan kan hij juist meer gas gaan verbruiken. Ook is er het gevaar dat je de verbranding in de war brengt. Daardoor heb je kans op koolmonoxidevergiftiging.
Dan schakel je pomp uit. Dus doe dit niet. De kans is groot is dat je dan juist meer energie gaat verbruiken. En dus een hogere energierekening krijgt.
Je ziet ‘m steeds meer: de bloempotkachel. Het is een terracotta bloempot op de kop. Met daaronder een stel waxinelichtjes. Het advies van de Brandweer is: Doe dit niet! Het levert nauwelijks warmte op. Bovendien is het gevaarlijk vanwege het risico op brand. Tenslotte komen er door de bloempot schadelijke stoffen vrij. Daardoor is het slecht voor je gezondheid.
Zo voorkom je onnodig elektriciteitsverbruik. Dit kan je doen door na gebruik de stekker van het apparaat uit het stopcontact te trekken. Een andere makkelijke oplossing is een stekkerdoos met aan-/uit-schakelaar. Ook kan je een tijdschakelaar gebruiken.
Oude lampen verbruiken veel stroom. Door ze te vervangen door energiezuinige ledlampen bespaar je snel op elektriciteit.
Heeft je vaatwasser een eco-stand? Gebruik deze dan ook. Dan verbruik je minder elektriciteit dan met de andere standen. En: je vaat wordt net zo schoon.
Een ijslaag in de vriezer zorgt voor een hoger energieverbruik.
Oude koelkasten verbruiken veel stroom. De koelkast staat 24 uur per dag aan en daarom kan een nieuwe koelkast je veel elektriciteit besparen. Is het vervangen van een koelkast te duur? Informeer bij je gemeente. Veel gemeenten hebben een witgoedregeling waarmee ze inwoners met een lager inkomen kunnen helpen bij de aanschaf van een nieuwe koelkast.
Door deze dopjes verbruik je minder water. Bij de bouwmarkt hebben ze verschillende varianten die je kunt gebruiken.
Kies je voor doorspoelen met de kleine spoeling, dan verbruik je minder water.
Je kunt eenvoudig een reparatieverzoek bij ons indienen.
Elke gemeente heeft een digitaal Energieloket. Wil je meer weten over energie besparen of duurzamer wonen? Kijk er dan eens rond. Hieronder vind je een link naar het loket van jouw gemeente.