Als het te vochtig is in huis, krijg je last van schimmel. Door goed te ventileren voorkom je dit. Goed ventileren betekent dat het vocht in de woning naar buiten kan, en verse lucht weer binnenkomt.
Vocht in je woning ontstaat bijvoorbeeld door koken, douchen en de was drogen. Is de lucht te vochtig? Dat kan zorgen voor:
Hoe je je woning het beste kan ventileren hangt af van de mogelijkheden in je woning. Kijk in het schema wat voor jouw woning geldt.
Heb je géén automatisch ventilatiesysteem in je woning? Dan moet je je huis op een natuurlijke manier ventileren. Dat doe je als volgt:
Een Warmte-terug-win-installatie is een apparaat dat op zolder staat. Het is ongeveer zo groot als een wasmachine. In bijna alle ruimten in huis zitten aanvoer- en afzuigpunten in de muur of het plafond. De WTW ventileert automatisch je hele woning.
Een mechanische ventilatie is een apparaat op zolder ongeveer zo groot als een computerscherm. De afzuigpunten zitten in de badkamer, het toilet en de keuken. De mechanische ventilatie zuigt de hele dag de vuile en vochtige lucht uit je woning.
Op de website van ZoSimpelAlsWat vind je:
Blijft de schimmel terugkomen? Zie je schimmel op meerdere plekken in huis zonder dat je weet waardoor het komt? Dan komen we natuurlijk bij je langs om te kijken of er andere oorzaken zijn waardoor schimmel ontstaat. Het kan zijn dat de schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen.
Veelgestelde vragen over vocht en schimmel
Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen. Maak ook regelmatig de ventilatieroosters schoon.
Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververs je de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom is ventileren verstandig.
Om te beoordelen of het een lekkage is kun je de leiding droog maken met een oude handdoek. Komen er na enige tijd langzaam weer druppels op de meter of waterleiding? Dan is het condens. Bij lekkage begint het namelijk direct weer op één plek te druppen, vaak bij de koppelingen.
Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen.
Bij een systeem met 2 standen gebruik je:
Stand 1: als je niet thuis bent, als je overdag thuis bent, 's nachts en als je op vakantie bent.
Stand 2: als je gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.
Bij een systeem met 3 standen gebruik je:
Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als je op vakantie gaat.
Stand 2: als je overdag thuis bent.
Stand 3: als je gaat koken, douchen, verven of als er veel visite is.
Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorg je ervoor dat veel vocht en kookdampen verdwijnen.
Ja, de ventielen kun je zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Gebruik eventueel een beetje afwasmiddel. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Als je de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst. Verwissel ze niet! Merk of nummer ze bijvoorbeeld met plakkertjes.
Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.
Het beslaan van ramen aan de buitenzijde heeft te maken met een hoge luchtvochtigheid en een lage buitentemperatuur. De condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voor- en het najaar. De condens verdwijnt vanzelf wanneer de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Condensvorming aan de buitenzijde is een bewijs van de hoge warmteisolatie van uw glas.
Het beslaan van de ramen aan de binnenzijde heeft te maken met een hoge luchtvochtigheid binnen en een lage buitentemperatuur. Dit is op te lossen door te ventileren en te verwarmen.
Kun je het condens aan de binnen- of buitenzijde niet met een doek afnemen? Dan zit de condensvorming tussen de beglazing en is er sprake van een lek. Je kunt in dit geval contact met ons opnemen. De glaszetter zal daarna contact met je opnemen. De herstelkosten zijn voor onze rekening.
In de meeste woningen vind je de watermeter op één van de volgende plekken:
- de kruipruimte bij de voordeur (onder het luik);
- onderin de meterkast;
- op een leiding bij het toilet;
- in de kelder;
- in een kast bij de (gezamenlijke) bergingen bij portiekwoningen;
- in sommige gevallen bij de onderburen.
Kun je de watermeter toch niet vinden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.
De hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten de woning naar binnen komt. Meestal vlak voor de watermeter.
Er zijn verschillende oorzaken van vocht en schimmel. In sommige gevallen komt het door gebrekkige isolatie van de woning. Maar meestal is te weinig ventileren van de woning het probleem. Het vocht, bijvoorbeeld van een was die hangt te drogen, kan het huis niet uit. Of stoom na het douchen blijft te lang in de doucheruimte hangen. Dat vocht trekt in de muren en zorgt voor schimmelvorming.
We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.