De installaties in jouw woning zorgen voor warmte, ventilatie en soms ook voor het opwekken van energie. Het is belangrijk dat deze installaties goed blijven werken. Daarom is het nodig dat je de installaties goed onderhoudt. Op deze pagina zetten we de kleine onderhoudswerkzaamheden die je zelf kan doen op een rijtje. Heb je een ander probleem met één van de installaties? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde servicepartners.
Heb je centrale verwarming? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je de cv-installatie goed gebruikt en onderhoudt. Zo is het belangrijk dat:
Het andere onderhoud van de verwarmingsketel doet Feenstra.
Maken de leidingen een borrelend geluid of worden de radiatoren niet goed warm? Check dan de waterdruk van jouw cv-ketel. Is deze lager dan 1.5 bar? Dan is het tijd om de cv-installatie bij te vullen.
Verlaag de temperatuur van de thermostaat. Wacht tot de cv-ketel minder dan 40 graden aangeeft.
Sluit de vulslang aan op de waterkraan naast de cv-ketel. Houd de slang dan omhoog en zet de kraan open. Zet de kraan uit als de slang helemaal gevuld is met water.
Sluit nu de gevulde slang aan op de vulkraan van de cv-ketel.
Draai eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan. Kijk ondertussen naar het getal op de ketel: draai de vulkraan weer dicht als de waterdruk tussen de 1.5 en 2 bar aangeeft.
Geeft de ketel de juiste waterdruk aan? Sluit dan eerst de vulkraan en daarna de
waterkraan.
Tip
Houd er een emmer bij, de slang zit nog vol met water!
Zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.
Een borrelende of niet helemaal warme radiator kan ook komen door lucht in de leidingen. Dit los je op met het ontluchten van de radiatoren.
Zet de temperatuur van de thermostaat omlaag.
Draai nu de knop van alle radiatoren in huis open.
Ontlucht nu de radiatoren met een ontluchtingssleutel. Begin bij de radiator die op de laagste plek in huis hangt en werk omhoog.
Houd een doekje onder de plek waar je de ontluchtingssleutel bevestigt. Draai de ontluchtingssleutel naar links, je kan nu lucht horen ontsnappen. Draai de ontluchtingssleutel terug zodra er een straaltje water uit de radiator komt.
Herhaal stap 3 bij iedere radiator in de woning. Werk van beneden naar boven in de woning.
Heb je alle radiatoren ontlucht? Dan kan je de thermostaat weer aanzetten.
Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.
De ventielen van de mechanische ventilatie kan je zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Merk de ventielen met een plakkertje. Ze moeten namelijk op precies dezelfde plek worden teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel.
Het mechanisch ventilatiesysteem (MV) wordt om de twee jaar gecontroleerd en gereinigd. Eens in de acht jaar komt er een onderhoudsbedrijf bij je langs om de ventilatiekanalen te reinigen.
Een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) gebruikt de warmte uit de lucht die de woning uitgaat om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen. Dit gebeurt voordat de lucht de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit en scheelt energiekosten.
Je moet om het halfjaar zelf de filters van dit systeem vervangen. Feenstra stuurt elk jaar twee setjes met filters naar je op. Tussendoor kan je de filters - als dat nodig is - schoonmaken door ze uit te kloppen of met een stofzuiger uit te zuigen. De kanalen laat Wierden en Borgen eens per zes jaar reinigen tijdens planmatig onderhoud.
Zonnepanelen hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Zolang de panelen schoon zijn, wekken ze energie op. Regen spoelt de grootste hoeveelheid stof en ander vuil van de zonnepanelen. Bel bij een storing aan de zonnepanelen naar Feenstra.
Een warmtepomp verwarmt de woning en het water in de woning. Net als zonnepanelen hebben warmtepompen bijna geen onderhoud nodig.
Wierden en Borgen onderhoudt warmtepompen niet zelf. Bij een storing kan je bellen met het bedrijf dat de warmtepomp in beheer heeft. De contactgegevens vind je op het formulier dat je bij de oplevering van de woning van ons hebt ontvangen.
Voormalige huurwoning van Woongroep Marenland? Neem dan contact op met Energiewacht: (088) 555 30 00.
Voormalige huurwoning van Woongroep Marenland? Neem dan contact op met Energiewacht: (088) 555 30 00.
Bel met het bedrijf dat de warmtepomp in onderhoud heeft.
Voormalige huurwoning van Woongroep Marenland? Neem dan contact op met Energiewacht: (088) 555 30 00.
Er zijn tegenwoordig veel meldingen van nepmonteurs. Je herkent een Feenstra-monteur als volgt: de monteur draagt Feenstra-kleding, kan zich legitimeren, staat niet onverwacht op de stoep, rijdt in een Feenstra-bus en vraagt nooit contant geld/pinbetaling. Vertrouw je het niet? Bel dan Feenstra om afspraak te checken.
Veelgestelde vragen over onderhoud installaties
Bij een storing kan je eerst kijken op www.eerstehulpbijstoring.nl. Probeer de storing zelf op te lossen.
Lukt dit niet? Bel dan met Feenstra via (088) 845 50 00.
Controleer eerst of de waterdruk van de verwarmingsketel goed is. De waterdruk moet tussen 1 en 2 bar liggen. Is de waterdruk lager? Vul dan de ketel bij volgens het stappenplan.
Kijk ook of het centrale verwarmingssysteem goed is ontlucht. Hoor je een tikkend of borrelend geluid uit de radiatoren komen? Ontlucht dan het systeem.
Feenstra onderhoudt de ketels en adviseert ons wanneer een ketel toe is aan vervanging. Hoe oud een ketel is, is niet de bepalende factor.
Heb je last van een lekkende radiator, radiatorkraan of -knop? Neem dan contact op met Feenstra via (088) 845 50 00.
Bij de oplevering van de woning controleren we of er een vulslang aanwezig is. Is deze bij oplevering niet aanwezig? Dan leveren we binnen een maand een nieuwe vulslang.
Heb geen vulslang meer? Of is deze kapot is? Dan koop je zelf een nieuwe vulslang.
Ja, dat mag. Het onderhoud en eventuele reparaties betaal je zelf. Bewaar de oude thermostaat, zodat je deze kan terugplaatsen als je gaat verhuizen.
Wij onderhouden de verwarmingsketels niet zelf. Feenstra doet dit voor ons. Afhankelijk van het keteltype controleren zij één keer per jaar of één keer in de twee jaar de ketel.
Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen.
Bij een systeem met 2 standen gebruik je:
Stand 1: als je niet thuis bent, als je overdag thuis bent, 's nachts en als je op vakantie bent.
Stand 2: als je gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.
Bij een systeem met 3 standen gebruikt u: ?
Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als je op vakantie gaat.
Stand 2: als je overdag thuis bent.
Stand 3: als je gaat koken, douchen, verven of als er veel visite is.
Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo zorg je ervoor dat veel vocht en kookdampen verdwijnen.
We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30-16:30 uur en op vrijdag tot 12:00 uur.