Huurtoeslag

Is de huur die u betaalt te hoog in verhouding tot uw inkomen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Vraag en antwoord

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Op deze manier is het mogelijk dat mensen met een lager inkomen ook goede woonruimte krijgen. Huurt u een woning? Dan heeft u misschien recht op huurtoeslag. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is verstandig om na te gaan of u recht heeft op huurtoeslag. Dit kan u vele euro's per jaar schelen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag:

  • Hoogte van de huur: De huur mag niet hoger zijn dan € 737,14 per maand. Als u jonger bent dan 23 mag de huur niet hoger zijn dan € 424,44 per maand
  • Hoogte van uw inkomen: Als u alleenstaand bent mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 23.725,- per jaar. Als u samenwoont mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 32.200,- per jaar. Als u de AOW-leeftijd hebt bereikt mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 23.650,- (alleenstaand) en € 32.075,- (samenwonend)
  • Ook uw vermogen is van invloed

Op de website van de Belastingdienst is het mogelijk om een proefberekening te maken voor uw huurtoeslag. Hier kunt u ook de huurtoeslag aanvragen. Het telefoonnummer van de Belastingdienst is 0800 0543.

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

U vraagt huurtoeslag aan via de Belastingdienst of via de Belastingtelefoon 0800 0543 (gratis nummer). Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, identiteitskaart, loonstrook en rijbewijs.

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken voor de huurtoeslag.

Hoe ontvang ik huurtoeslag?

De huurtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. U ontvangt het bedrag op uw eigen rekening. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag is onder andere afhankelijk van uw leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling. Wilt u weten of u huurtoeslag kunt krijgen? Kijk voor uitgebreide informatie of het maken van een proefberekening op de Belastingdienst.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van huurtoeslag?

De Belastingdienst helpt u bij het aanvragen van huurtoeslag. Neem contact op met de Belastingtelefoon: 0800 0543.

Hoe geef ik wijzigingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

Zijn er wijzigingen in de samenstelling van uw gezin? Of verandert uw inkomen of dat van uw medebewoner? Geef dit zo snel mogelijk door via de Belastingdienst of via de Belastingtelefoon: 0800 0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, identiteitskaart, loonstrook of rijbewijs.‚Äč

Moet ik de jaarlijkse huurverhoging zelf doorgeven aan de Belastingdienst?

De jaarlijkse huurverhoging wordt doorgegeven aan de Belastingdienst. U hoeft dit zelf niet door te geven.

De huur van mijn woning is verhoogd door een woningverbetering. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

De nieuwe netto huurprijs geeft u zelf door via de Belastingdienst. De Belastingdienst past uw huurtoeslag aan. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon 0800 0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, identiteitskaart, loonstrook en rijbewijs.